Ik had geen idee hoeveel Google Maps me volgde totdat ik deze instellingen vond
Onder alle navigatie-apps staat Google Maps bovenaan. Met zijn vertrouwde interface en gebruiksvriendelijkheid is Google Maps zo populair dat het op bijna alle telefoons beschikbaar is. Echter, Google staat erom bekend allerlei persoonlijke gegevens van gebruikers te volgen. Onlangs, toen ik de app bekeek, ontdekte ik dat het veel meer deed dan alleen mij van punt A naar B brengen. Google Maps hield mijn verblijfplaatsen bij met updates per minuut. Het wist precies waar ik gisteren was en herinnerde zich zelfs mijn oude dagelijkse woon-werkverkeer.
Hoewel dit er misschien niet veel uitziet, betekende het ook dat ik bijhield de korte stops die ik maakte om boodschappen te halen op weg naar huis. Toen ik me realiseerde dat één enkele app zoveel over mij weet en een overzicht heeft van mijn bewegingen, besloot ik mijn privacy in eigen handen te nemen en enkele instellingen aan te passen om te voorkomen dat Google mij volgt.
Stop het constante loggen
De tijdlijn is als een plakboek van overal waar je bent geweest
Een van de meest onthullende functies van Google Maps is de Tijdlijn. Het volgt je locatie gedurende de dag om je een geschiedenis te laten zien van de plaatsen die je hebt bezocht. Je kunt het gebruiken om de plaatsen die je tijdens je laatste vakantie hebt bezocht opnieuw te bezoeken. Maar dit betekent ook dat je telefoon voortdurend je locatie naar de servers van Google stuurt.
Hier is hoe je de Google Maps-tijdlijn kunt uitschakelen:
- Start de Google Maps-app en tik op je profielfoto.
- Selecteer Instellingen.
- Tik op Locatie & Privacy.
- Ga naar de sectie Tijdlijn en selecteer de optie Tijdlijn. Kies uw account. Dit brengt u naar de pagina Activiteitsbeheer van uw Google-account.
- Scroll naar beneden en tik onder Tijdlijn op de knop Activiteit uitschakelen en verwijderen.
- Scroll in het bericht dat verschijnt naar beneden en tik op Volgende.
- Tik ten slotte op Verwijderen.
Dit zorgt ervoor dat Google Maps geen spoor bijhoudt van alle plaatsen die je in het verleden hebt bezocht.
Houd je zoekopdrachten privé
Je hoeft niet te onthullen waar je naar op zoek bent
Zelfs als je de tijdlijn uitschakelt, noteert Google Maps iedere plaats waar je naar hebt gezocht. Door mijn activiteit te bekijken, kon ik al mijn zoekopdrachten naar restaurants, supermarkten en zelfs willekeurige winkels van de afgelopen maanden zien. Deze gegevens zijn gekoppeld aan je Google-account onder de Web- en App-activiteit.
Je kunt de zoekgeschiedenis uitschakelen door de onderstaande stappen te volgen:
- Tik in Google Maps op je profielfoto en selecteer Instellingen.
- Tik op Locatie & privacy.
- Selecteer Web- en app-activiteiten.
Hier kunt u ervoor kiezen om uw zoekopdrachten uit te schakelen of de uitschakel- en verwijderoptie uit te schakelen die ook uw eerdere zoekopdrachten verwijdert.
Verwijder je geschiedenis en eerdere reizen
Oude navigatiegegevens kunnen voor jou waardeloos zijn, maar ze zijn belangrijk voor Google
Het voorkomen dat Google je toekomstige gegevens volgt is goed, maar het wist de jaren aan gegevens die al zijn verzameld niet. Aangezien ik al jarenlang Google Maps gebruik, zijn al mijn oude navigatiegegevens, opgeslagen reizen, enz., beschikbaar in mijn account.
Om opnieuw te beginnen, is dit wat je moet doen:
- Tik op je profielfoto en selecteer vervolgens Instellingen.
- Tik op Locatie & privacy.
- Selecteer Kaarten geschiedenis.
- Tik op de Verwijderen-keuzelijstknop.
- U kunt ervoor kiezen om een activiteit van vandaag, een aangepast tijdsbereik, of uw hele geschiedenis te verwijderen.
Eenmaal voltooid, zal alles, zoals uw gezochte plaatsen, opgeslagen routes, bezochte plaatsen, enz., van uw account worden verwijderd. Houd er rekening mee dat dit ze ook onherstelbaar maakt.
Live locatie is een groot nee
Je zou het misschien helemaal vergeten zijn
Locatie delen maakt Google Maps veel nuttiger, omdat je je live locatie kunt delen met een vriend wanneer zij je proberen te vinden in een drukke ruimte. Toen ik echter mijn instellingen controleerde, was ik verrast te ontdekken dat ik nog steeds mijn live locatie deelde met een aantal van mijn contacten van maanden geleden. Niet iets goeds als privacy belangrijk voor je is.
Hier is hoe je het kunt uitschakelen:
- Tik op je profielfoto en selecteer vervolgens Instellingen.
- Selecteer Locatie & privacy.
- Tik op Locatie delen.
- Hier zie je een lijst van contacten die momenteel toegang hebben tot je live locatie.
- Tik op de naam van het contact en selecteer vervolgens Stop om de toegang tot de live-locatie onmiddellijk in te trekken.
Wanneer je stopt met het delen van je live locatie met een contact, kunnen zij niet zien waar je bent, en ze worden hier ook niet over geïnformeerd.
Beperk achtergrondtracking
Hiervoor is je smartphone de schuldige
Last but not least, je moet de systeeminstellingen van je telefoon controleren. Apps vragen vaak om een heleboel toestemmingen, en daartussenin heb je misschien toegestaan dat Google Maps je constant volgt. Achtergrondtracking stelt de app in staat te zien waar je bent, zelfs als je deze niet actief gebruikt. Hier is hoe je dit kunt oplossen:
- Open het Instellingen-menu van je telefoon.
- Ga naar Apps en kies Maps.
- Tik op Machtigingen en selecteer Locatie.
- Wijzig de instelling van Altijd toestaan naar Alleen toestaan tijdens gebruik van de app.
Nadat je de instellingen hebt aangepast, zal Google Maps je locatie niet meer gebruiken totdat je de app opent en begint te gebruiken. Het uitschakelen van achtergrondtracking helpt ook om batterij te besparen.
Het kost maar een paar minuten om een privacymuur op te richten
Het wijzigen van deze instellingen kost maar een paar minuten, maar het beïnvloedt hoe Google uw informatie volgt. U wordt niet langer bij elke stap ingelogd en uw gegevens worden niet opgeslagen op een server ergens die u niet kent. Hoewel Google Maps handig is, gezien de volggewoonten, zou u een op privacy gerichte navigatie-app moeten overwegen. Het instellen van een grens zorgt ervoor dat u uw bestemming veilig kunt bereiken zonder uw informatie met iemand te delen.